Soğuk Şerbetli İrmik Tatlısı Soğuk şerbetli irmik tatlısı, tatlı çeşitleri arasında mutlaka denemeniz gereken bir irmik tatlısıdır. Şerbetli tatlılar genellikle ağır tatlılar olarak bilinir. Ancak bu soğuk şerbetli irmik tatlısını diğer tatlılardan ayıran en belirgin özellik, tatlının hafif ve lezzetli olmasıdır. Şerbetinin soğuduktan sonra tatlıya dökülmesi, irmiğin hamurlaşmasını engellediği için çok önemlidir. Bu nedenle, bu tür tatlıları hazırlarken özellikle şerbetin önceden hazırlanması gerekir. Soğuk Şerbetli İrmik Tatlısı Malzemeleri Hamuru İçin:
Şerbeti İçin:
Üzeri İçin:
Soğuk Şerbetli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır? Adından da anlaşılacağı gibi bu tatlının öncelikli olarak şerbetinin yapılması gerekir. Bir tencere içerisine su ve şeker konularak ocak üzerinde eriyinceye kadar kaynatılır. Ardından şerbetin soğuması için açık ve serin bir yerde dinlenmeye bırakılır. Daha sonra, hamuru için gerekli tüm malzemeler bir kâse içerisine konularak yoğrulur ve istenen kulak memesi kıvamındaki hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan parçalar kopartılarak geniş bir borcam içerisine belli aralıklarla yerleştirilir. Tüm hamur parçaları yerleştirildikten sonra, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Hamurların üzeri nar gibi kızardığında fırından çıkarılır. Fırından çıkarılan sıcak irmik hamurları geniş bir yere alınarak üzerine soğuyan şerbet ilave edilir. Böylece biri sıcak, biri soğuk olan iki malzemenin birbirini kabul etmesi sağlanır. Soğuk şerbetli irmik tatlımız bu şekilde hazır hale gelir. Son olarak, tatlının üzerine küçük tutamlar halinde Antep fıstığı serpiştirilir ve servis edilir. Afiyet olsun! Ekstra Bilgiler: Soğuk şerbetli irmik tatlısını daha da lezzetli hale getirmek için bazı püf noktalarına dikkat edebilirsiniz:
Bu püf noktalarına dikkat ederek tatlınızın lezzetini artırabilirsiniz. Soğuk şerbetli irmik tatlısı, hafifliği ve lezzeti ile sofralarınızda vazgeçilmez bir tatlı olacak. |