Fırında İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Fırında İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında irmik tatlısı, özellikle ocakta sıkça yapılan irmik tatlısının fırında yapılmasıyla lezzeti bir başka seviyeye çıkar. Kurtarıcı tatlı olarak bilinen fırında irmik tatlısını, herkes evinde kolayca yapabilir. Herhangi bir zorluğu olmayan bu tatlıya bir aroma katmak istediğinizde limon veya portakal kabuğu tercih edebilirsiniz. Fırında irmik tatlısının lezzeti herkesin beğenisini kazanacak bir tatlı türüdür. Fırında yapılan irmik tatlısının malzemeleri çok çeşitli olmadığı için ve de her evde bulunan malzemelerle yapılabildiği için herkesin bütçesine de uygun gelebilir. Malzemelerin miktarını azaltıp küçük fırın kaplarında da pişirebilirsiniz. Her evde bulunan malzemelerle yapılan fırında irmik tatlısının olmazsa olmaz malzemesi irmiktir. İrmik, yediden yetmişe herkes için çok faydalı olan bir buğday türüdür. Lif oranı çok zengin olan irmiği tüketmek de sağlık açısından faydalı olacaktır. Daha önce fırında irmik tatlısı yapmadıysanız, buyurun tarif. Gönül rahatlığıyla yapabilir ve tarifi deneyebilirsiniz.

Fırında İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 3 çay bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 3 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 çay bardağı irmik
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker

Şerbet İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Fırında İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Fırında irmik tatlısını hazırlamaya tatlının şerbetini kaynatmak ile başlayın. Şerbeti hazırlamak için su ve toz şekeri alabilecek uygun büyüklükte bir pişirme kabı alın ve içerisine malzemeleri ilave edip pişirmeye bırakın. Orta sıcaklıkta olan ocağın üzerinde şerbeti kaynayana dek pişirin ve kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilave edip karıştırın. Şerbet birkaç taşım kaynadıktan sonra ocağın üzerinden alın ve soğuması için serin bir yere şerbeti kaldırın. Şerbet bir kenarda soğurken siz de bu arada tatlının fırında pişmesi gereken kısmını hazırlamaya geçin.

Bunun için de yumurtaları bir karıştırma kabının içerisine kırıp ilave edin. Üzerine de bir su bardağı toz şekeri ekleyip mikser ile güzelce karıştırın. Köpük kıvamına gelmiş olan malzemenin içerisine yoğurt ile sıvı yağ ilavesi yapın ve tekrar karıştırın. Ardından un, irmik, kabartma tozunu ve vanilyayı ayrı bir tabağın içerisine alıp karıştırın. Karışmış olan unlu malzemeyi sıvı karışımın içerisine ilave edip karıştırın. Hazırlanmış olan fırında irmik tatlısının hamurunu yağlanmış fırın tepsisine dökün ve tepsiyi 185 derecelik fırına gönderin. Tatlının her tarafı pişene dek fırında bekletin ve kızardıktan sonra tatlıyı fırından alın. Diğer taraftan soğuk olan şerbeti ılık olan tatlının üzerine bir kepçe ile gezdirin. Şerbeti dökülen tatlının üzerine bir tepsi kapatın ve bu şekilde yarım saat kadar bekletin. Sürenin ardından şerbetini çeken tatlıyı dilimleyip sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ruhnevaz

12 Temmuz 2024 Cuma

Fırında irmik tatlısı yaparken kullanacağım şerbetin soğuk, tatlının ise ılık olması gerektiğini söylüyorsunuz. ޞerbetin tam anlamıyla soğudugundan ve tatlının da yeterince ılık olduğundan nasıl emin olabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ruhnevaz,

Fırında irmik tatlısı yaparken şerbetin soğuk, tatlının ise ılık olması önemli bir detay. Şerbetin tam anlamıyla soğuduğundan emin olmak için şerbeti hazırlayıp oda sıcaklığında soğumasını bekleyebilirsin. Ardından buzdolabına koyup en az 1-2 saat soğumasını sağlayabilirsin. Şerbetin tamamen soğudukça kıvamının da yoğunlaştığını fark edeceksin.

Tatlının ılık olduğundan emin olmak için ise tatlıyı fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirmen yeterli olacaktır. Tatlıya hafifçe dokunduğunda elini yakmayacak kadar sıcaksa, tatlının ılık olduğunu anlayabilirsin.

Kolay gelsin ve afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni