Böğürtlen Soslu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Böğürtlen Soslu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen soslu irmik tatlısı, irmik özellikle besleyici bir besin ögesidir. Genellikle irmik sütlü tatlılarda, sütlü çorbada, helvalarda, şerbetli tatlılarda sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca irmiğin kullanıldığı yerlerde farklı tatlar eklendiği zaman güzel lezzetler elde edilebilmektedir. Sütlü irmik tatlısının böğürtlen eşliğinde hem görüntü hem de tat olarak farklı lezzet yakalamak mümkün olmaktadır. Özellikle sütlü tatlılar en çok çocukların damak tadına hitap etmektedir. Çoğunlukla sütlü tatlılar, şerbetli tatlılara oranla çok daha hafif ve kalorisi biraz daha düşük olmaktadır.

Böğürtlen Soslu İrmik Tatlısının Malzemeleri
  • 1 litre süt,
  • 6 çorba kaşığı irmik,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 2 çorba kaşığı toz fındık,
  • 1 paket damla sakızı,
Böğürtlen Sosu İçin Malzemeler
  • 1 kase böğürtlen,
  • 1 çay bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı su,
  • 1 tatlı kaşığı nişasta,
Böğürtlen Soslu İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bir tencerenin içine sütü dökelim, irmiği, şekeri, damla sakızını ve fındığı ilave edelim. Bir çırpma teli alarak tenceredeki karışımı karıştırarak pişirelim. Özellikle dikkatli dibinin tutmaması için devamlı aynı yönde koyulaşana kadar karıştıralım ve göz göz olunca da ocağın altını kapatalım. Yuvarlak bir cam fırın kabı alalım ve içine hazırladığımız irmikli tatlıyı dökerek bir kenara alalım soğumaya bırakalım.

Başka bir tencerede böğürtlenleri, suyu ve şekeri ekleyerek kaynatalım. Diğer tarafta nişastayı su ekleyerek eritelim. Tencerede kaynamaya başlayan sosun içerisine nişastayı ekleyelim. Böğürtlen sosunu koyulaştırmak için nişasta ekliyoruz. Daha sonra çırpma teli ile karıştırarak böğürtlen sosunu pişirelim. Tencerenin altını kapatarak soğumaya bırakalım.

Fırın kabında soğumaya bırakılan irmik tatlısının üzerine sosu dökelim ve soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra tatlımız hazır.

Ekstra Bilgiler

Böğürtlen soslu irmik tatlısını dilerseniz farklı meyve sosları ile de deneyebilirsiniz. Örneğin çilek, vişne veya frambuaz sosları da bu tatlıya çok yakışacaktır. Ayrıca tatlının üzerine dövülmüş fındık, ceviz veya hindistancevizi serpebilirsiniz. Bu tatlıyı buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis ederseniz daha lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni