Portakallı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Portakallı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı İrmik Tatlısı

Portakallı irmik tatlısı, şerbetli tatlı çeşitlerinin içinde çok sevilen bir tatlı türüdür. Portakalın verdiği enfes aroma, pratik oluşu ve lezzeti nedeniyle ülkemizde sıkça tüketilen tatlılar arasındadır. Süt ve süt ürünlerine karşı alerjiniz varsa veya bünyeniz farklı bir reaksiyon gösteriyorsa portakallı irmik tatlısı tam size göre bir tatlıdır. Çünkü içinde ne süt ne de yoğurt bulunur; onların yerine portakal suyu kullanılır. Hazırsanız, gelin portakallı irmik tatlımızı hazırlayalım.

Portakallı İrmik Tatlısı için Gerekli Malzemeler

  • 3 adet yumurta,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı irmik,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • Alabildiği kadar un,

Şerbeti için Gerekli Malzemeler

  • 4 su bardağı toz şeker,
  • 4,5 su bardağı su,
  • Çeyrek limonun suyu,

Portakallı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

3 adet yumurta ve toz şekeri derin bir kaseye alıp mikser yardımıyla yumurta ve şeker köpürüp eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra irmik, portakal suyu ve sıvı yağı ekleyip karıştırmaya devam edin. Ardından kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin. Hazırladığınız karışıma yavaş yavaş un ilave edin. Kek hamurundan biraz daha cıvık olmalıdır; unu buna göre ayarlayın.

Hazırladığınız tatlının kekini dikdörtgen bir borcam tepsiye döküp önceden 180 derece ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Portakallı irmik tatlısı fırında pişerken, bir yandan şerbetini hazırlayın.

Şerbet Nasıl Yapılır?

4 su bardağı toz şekeri ve suyu küçük bir tencereye koyup ocağın altını yakın. Şerbet 15 dakika kaynayınca ve hafif koyulaşınca çeyrek limonun suyunu sıkın ve 2 dakika daha kaynatın. Kaynayan şerbeti ılınması için bir kenara bırakın.

Pişen kek ve şerbet ikisi de ılık bir hale gelince, şerbeti tatlıya dökün ve ince uzun dilimlere ayırın. Soğuyan portakallı irmik tatlısının üzerine Hindistan cevizi serperek servis yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Portakallı irmik tatlısı, farklı sunumlarla da zenginleştirilebilir. Üzerine ceviz, fındık veya Antep fıstığı serperek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Ayrıca, tatlının yanına bir top vanilyalı dondurma ekleyerek, tatlı keyfinizi artırabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kayaer

12 Temmuz 2024 Cuma

Portakallı irmik tatlısı yaparken şerbetin soğumasını beklemek mi gerekiyor? Bir de şerbeti dökünce tatlıyı hemen dilimlemem mi lazım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kayaer,

Portakallı irmik tatlısı yaparken şerbetin soğuması önemlidir. Sıcak tatlıya soğuk şerbet dökülmesi gerekir ki tatlının yapısı bozulmasın ve şerbeti daha iyi emsin. ޞerbeti döktükten sonra tatlıyı hemen dilimlememelisin. Tatlının şerbeti iyice çekmesi ve biraz soğuması için bir süre beklemek daha iyi olur. Bu şekilde tatlının tadı ve kıvamı daha iyi olacaktır.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İrmik Tatlısı Kakaolu Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Tatlısı Kakaolu Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İrmikli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Köfte Tarifi ve Malzemeleri