Kakaolu sütlü irmik tatlısını yapmak için öncelikle bir tencere içerisine süt, toz şeker ve irmiği koyup ocağın üzerine alıp orta ateşte çırpma teli yardımıyla sürekli karıştırmak şartı ile pişirmeye başlayın. Karışım kaynayarak göz göz olana kadar pişirilen muhallebi ocağın üzerinden alınır. İlk sıcağı çekildikten sonra tereyağı ve vanilya ilave edin ve mikser yardımı ile muhallebi pürüzsüz olana kadar beş dakika çırpın. Hazırlanan muhallebiyi kare borcama ya da kek kalıbına yarısını dökün kalan muhallebinin içerisine kakao ekleyin ve iyice karıştırın.
Hazırlamış olduğunuz bu karışımı da beyaz irmik tatlısının üzerine eşit miktarda dökün. Hazırlamış olduğunuz kakaolu sütlü irmik tatlısını 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenmesi için kaldırın. İki üç saat sonunda sütlü tatlınızı buzdolabından çıkarın üzerine dövülmüş fındık veya ceviz serpin. Kakaolu sütlü irmik tatlısını dilerseniz farklı kâse veya küçük kalıplarda da hazırlayabilirsiniz. Servis edeceğiniz sıra kâse veya kalıbı ters çevirerek tatlıyı çıkarabilirsiniz. Üzerine çikolata sosu döküp de servis edebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.