Dondurmalı irmik; helvasına hayır diyebilen yoktur diye düşünüyorum. Türk Mutfağında helvanın her zaman özel bir yeri olmuştur. Sanırım bu Osmanlı mutfağından bizim kültürümüze de yansımış özel lezzetlerden bir tanesidir. Aslında helva denilince akla ilk olarak yağlı un helvası gelir. Un helvasının yapımı daha zordur. Fakat irmik helvası daha pratik şekilde yapılır.
Ayrıca un helvası daha ağır bir helva çeşididir. Kavrulma aşamasında un çok fazla koktuğu için genellikle helvayı yapan kişi pek yiyemez. Evde hazırlayacağınız helvaların içerisine pekmez, bal gibi şeylerle şerbet hazırlayarak helvaları daha lezzetli bir hale sokabilirsiniz. Mutfakta deneyim çok önemlidir. İnsan bir çeşidi ne kadar çok pişirirse o kadar hız ve pratiklik kazanır zor olan şeyleri bile artık daha kolay yapabilen biri haline gelebilir.
Dondurmalı irmik helvası için malzemeler
3 su bardağı irmik,
250 gr. Tereyağı,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık,
1 çay kaşığı toz tarçın,
2,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı kaynar su.
Dondurmalı İrmik Üzeri için
Sade kaymaklı dondurma
Dondurmalı irmik helvası nasıl yapılır?
Dondurmalı irmik helvasının yapımı çok kolaydır. Bunun için öncelikle bir tencereye tereyağını koyun ve kısık ateşte tamamen eritin. Eriyen tereyağının üzerine sıvı yağı da ilave ederek biraz ısınmasını sağlayın.
Üzerine hemen irmiği de dökerek kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmiği kavurma işlemi biraz hassastır. İrmiğin kolay yanacağını unutmayın. Çünkü helvanız güzel olmaz. İrmik istediğiniz renkte kavrulduktan sonra üzerine sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını da kapatarak irmiği tıpkı pilav yapar gibi pişirin. İrmik helvası piştiğinde ocaktan alın ve karıştırarak üzerine şekeri ve dolmalık fıstıkları da ekleyerek şekeri helvaya tamamen yedirin. Eğer kıvamı size biraz akışkan gelirse ocakta suyunu çektirebilirsiniz. İrmik helvasının tenceresini bir bezin arasına sarın ve yarım saat dinlendirin. Dondurma ile servis yapacağınızdan ılık olması yeterli olacaktır. Dinlenen helvayı karıştırıp bir kâsenin içerisine biraz koyun ve ortasına da dondurma koyarak üzerini irmik helvası ile kapatın. Servis yapacağınız kâseye ters çevirerek çıkartın. Üzerine ise mutlaka tarçın ekin. Dondurmalı irmik helvası hazır.
Şimdiden herkese kolay gelsin.
27.01.2024 07:53:45
Dondurmalı İrmik ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Dondurmalı irmik en çok sevdiğim tatlılardan biridir. İş yerinin altındaki yemekhaneden hemen hemen her gün aldığın dondurmalı irmik tatlısını evde de yapmayı çok isterim. Dondurmalı irmik helvası nasıl yapılır? Almam gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı nasıldır? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Yurdaer . 28.09.2018 19:24:36
Laminur : dondurmalı irmik tatlısının malzemeleri hemen hemen her evde bulunacak malzemelerdir. o nedenle çok kolaylıkla yapabilirsiniz. malzemeleri irmik, yağ, tarçın, dolmalık fıstık yada ceviz, tereyağ, toz şeker, su ve üzeri için dondurmadır. hazırlanışı önce tencere içerisine yağ ilave edilir içerisine irmik eklenerek renk değiştirene kadar kavrulur ve şerbet ilave edilir. 02.10.2018 10:57:46
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024