Dondurmalı irmik helvasının yapımı çok kolaydır. Bunun için bir teflon tencereye tereyağını atın ve kısık ateşte eritin. Eriyen tereyağının üzerine sıvı yağı da ilave ederek ısınmasını sağlayın. Üzerine irmikleri dökerek kısık ateşte sürekli karıştırarak irmiği kavurun. İrmiği kavurma aşamasında kolay yanacağını unutmayın.
Çünkü helvanız güzel olmaz. İrmikler istediğiniz renkte kavrulduktan sonra üzerine kaynamış sulu süt karışımını ilave edin ve tencerenin kapağını da kapatarak irmiği pilav pişirir gibi pişirin. İrmik helvası piştiğinde ocaktan indirin ve Biraz karıştırarak üzerine şekeri ve dolmalık fıstıkları da ekleyerek şekeri helvaya iyice yedirin. Eğer kıvamı size biraz akışkan gelirse biraz ocakta suyunu çektirebilirsiniz. İrmik helvasını bir bezin arasına sarın ve dinlendirin. Dondurma ile servis yapacağınızdan ılık olması yeterli olacaktır. Bir kâsenin içerisine irmik helvasından biraz koyun ve ortasına da dondurma koyarak üzerini irmik helvası ile kapatın. Servis yapacağınız kâseye ters çevirerek çıkartın. Üzerine ise tarçın ekmeyi unutmayın. Dondurmalı irmik helvası hazır.
Dondurmalı irmik helvasını arzu ederseniz küçük sufle kaplarına koyarak da ters çevirebilirsiniz. Eğer dondurmanın çok erimemesini istiyorsanız mutlaka yanında servis yapmaya özen gösterin. Şimdiden herkese afiyet olsun.