- 3 su bardağı irmik
- 2,5 su bardağı süt
- 2,5 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 300 gram margarin (Tereyağı da kullanılabilir)
- 200 gram bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı toz şeker
Çikolata Soslu İrmik Helvası Nasıl Yapılır?
Bir tencereye 2,5 su bardağı su ve 3 su bardağı şekeri alıp kaynamaya bırakın.
Ayrı bir tencereye de 3 su bardağı sütü alıp kaynatın. Bir tencereye de 300 gram margarini ve 3 su bardağı irmiği koyun. İrmiğin rengi dönene ve kokusu çıkana kadar orta ateşte kavurun. Rengi dönen irmiğe şekerli su karışımını ekleyip kavurmaya devam edin. Şerbetin ardından sıcak sütü de üzerinize sıçramasına dikkat ederek yavaş yavaş dökün. Daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. İstediğiniz kıvama gelince ateşten alın, demlenmeye bırakın.
1 yemek kaşığı kakaoyu, nişastayı, 1 çay bardağı şekeri ve 1,5 su bardağı sütü bir tencereye alıp tel çırpıcıyla önce çırpın. Daha sonra orta ateşte kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
Kaynayan karışımınıza bitter çikolatayı elinizle parçalayarak atın ve ocağı kapatın.
Soğuyan irmik helvasına ister kek kalıplarından yararlanarak ister elinizle yumurta büyüklüğünde parçalar alıp şekil verin. Sunum yapacağınız tabağa dizin. Üzerine bir kaşık yardımıyla hazırladığınız çikolata sosundan dökün. Dilerseniz üzerine kavrulmuş fındık parçaları koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Not; çikolata sosu hazırlamak istemiyorsanız hazır sosları da kullanabilirsiniz.