{ "title": "Yumurtalı İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/yumurtali-irmik-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 01:35:33", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Yumurtalı irmik helvası, yumurta kalsiyum bakımından zengin bir besin olduğu gibi protein desteklidir. Zor zamanlarda bir kurtarıcı olarak düşünülen irmik helvası farklı malzemeler ile yapılabilir. Ancak genelde sade olarak tercih edilen irmik helvası bazı yörelerde yumurtalı olarak da hazırlanılır. Yumurta irmik helvası yöresel bir tarif olduğu gibi her bölgede de yapılmaktadır. Safranbolu bölgesinde sıklıkla yapılan bu lezzet un helvasıyla da hazırlanmaktadır. Damak zevkine göre yumurtalı irmik helvası, yumurtalı un helvası olarak hazırlanabilir. Bir kere helvanın lezzetine bakanlar içerisinde yumurta olduğunu anlamayabilir. Ancak lezzetine doyum olmayan bu tarifi size önereceğimiz şekilde hazırlarsnız harika ve lezzeti bol bir yumurtalı irmik helvası yapabilirsiniz.

Yumurtalı İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Yumurtalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Yumurtalı irmik helvasını hazırlamak için öncelikle yanmaz veya dibi tutmayan bir tencere alın. Tencereyi ocağın üzerine yerleştirin ve içerisine tereyağı ile sıvı yağı ilave edip eritin. Erimiş olan yağın içerisine irmiği ilave edip kavurma aşamasına geçin. Bu arada irmiği sürekli karıştırarak rengi dönünceye kadar kavurmaya özen gösterin. Rengi ne kadar pembe olursa tadı da o kadar güzel olacaktır. Ayrı bir tava alın ev içerisine iki yemek kaşığı sıvı yağ ile bademleri ilave edip kavurun. Kavrulmuş olan bademleri diğer tencerede kavrulan irmiğin içerisine alıp karıştırın. İrmiğin rengi istenilen görüntüyü vermişse kavurma işlemini bırakın ve yumurtalı karışımı hazırlamaya geçin. Bunun için de bir robotun içerisine tuz, yumurta, toz şeker ve sütü ilave edip karıştırın. Birkaç dakika bu karışıma ara vermeden karıştırın.

Hazır hale gelmiş olan sıvı karışımı irmiğin bulunduğu tencerenin içerisine yavaş ilave edin ve karıştırma işlemini de sürdürün. Helva kaynayıncaya kadar karıştırılmalı ve ocağın altı da orta harlı olacak şekilde açılmalıdır. Yumurtalı irmik helvası kaynayınca helva kendini toparlayacak ve çekecektir. 1-2 dakika kadar kavurun ve ardından tencerenin kapağının arasına bir havlu kâğıt veya bez yerleştirin. Yumurtalı irmik helvasını yaklaşık 10 dakika kadar bu şekilde bekletin. Ardından servis yapmak için küçük boy şekilli bir kâse alın ve içerisine streç film yerleştirin. Akabinde hazırlanmış olan helvadan kâseye bir iki yemek kaşığı ilave edip hafif şekilde kaşığın ters tarafı ile bastırın. Kaseyi servis yapacağınız tatlı tabağının üzerine ters çevirip çıkartın. Yumurtalı irmik helvası tatlısı servis yapmak için hazır hale gelmiştir. Arzuya göre üzerine Antep fıstığı, Hindistan cevizi, badem veya cevizle süsleyip sunum yapabilirsiniz. Arzu ederseniz dondurma veya tahin ile tatlıyı lezzetlendirebilirsiniz. Bu işlem tamamen sizin damak ve göz zevkinize kalmıştır.

Afiyet olsun.
" } ] }