{ "title": "Unlu İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/unlu-irmik-helvasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:52:08", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Unlu irmik helvası, helvanın pişerken bile vermiş olduğu enfes kokusu herkesin iştahını kabartacak niteliktedir. Bu helva çeşidi özellikle irmik severler için vazgeçilmez tariflerden biri olacaktır. Unlu irmik helvasını güzel bir balık sofrasının arkasından hazırlayabilir ve sıcak sıcak afiyetle tüketebilirsiniz. Böylelikle balığın eve verdiği koku unlu irmik helvasının müthiş kokusuna dayanamayıp gidecektir. Aynı zamanda unlu irmik helvasını güzel bir akşam yemeğinin arkasından veya kabul günleriniz için hazırlayabilirsiniz.

Kahveli İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Unlu İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Unlu irmik helvasını hazırlamaya tatlının şerbeti ile başlayın. Şerbet ılık tatlı sıcak olacağı için şerbetin helvadan önce hazırlanması gerekiyor. Şerbet için iki su bardağı ölçüsünde süt ile toz şekeri bir pişirme kabının içerisine alın ve orta harlı ateşin üzerinde kaynamaya bırakın. Şerbet yaklaşık bir dakika kaynadıktan sonra ocağın üzerinden indirin ve bir kenara kaldırıp diğer malzemeleri hazırlamaya geçin. Şerbet sütlü olacağı için fazla kaynamasına gerek yoktur. Bir taşım kaynaması yeterli olacaktır.

Uygun büyüklükte bir tencere alın ve içerisine bir çay bardağı sıvı yağ ilavesi yapın. Tencereyi ocağın üzerine alın ve sıvı yağın yanına tereyağını ilave edip eritin. Erimiş olan yağın içerisine irmiği ilave edip kavurun. İrmiği yaklaşık 6-7 dakika kısık ateş de kavurmak yeterli gelecektir. Kavrulmuş olan irmiğin içerisine unu ilave edip karıştırın. Birkaç dakika da un ile kavurun ve arkasından tatlının şerbetini ilave edin. Bazı tarifler de unlu irmik helvası hazırlanırken unun önceden kavrulduğu görülmektedir. Ancak unun değil öncelikle irmiğin kavrulması ve renginin pembe olması gerekiyor. Aksi halde unu önce kavurmaya başlarsanız helvanın tadını tam alamazsınız. Yahut un ile irmiği tencereye ilave edip kavurmaya geçebilirsiniz. Bu tamamen size bağlı bir durumdur. Hangisini önce kavurursanız helvanın rengi de ona göre olacaktır.

Şerbeti ile buluşan helvayı yaklaşık 5 dakika kadar kısık ateş de verilen şerbeti çekene dek pişirin. Helva şerbetini çektikten sonra tencereyi ocağın üzerinden alın ve dinlenmesi için bir kenara kaldırın. Helvayı bir beze sarıp yaklaşık 5 dakika kadar dinlendirin. Dinlendikten sonra ise bir kâse ile şekil verebilirsiniz. Yahut bir yemek kaşığı su ile ıslatıp unlu irmik helvasından kaşık ile alabilir ve servis tabağına dizebilirsiniz.

Şekli verilen unlu irmik helvalarını dondurma eşliğinde sunum yapabilirsiniz. Özellikle sıcak yaz akşamı bu tatlıyı yapmış iseniz dondurma kaçınılmaz bir sunum önerisi olacaktır. Ancak soğuk kış akşamı bu tatlıyı yapmış iseniz sunum için kuru yemişler kaçınılmaz olacaktır. Damak zevkinize göre unlu irmik helvasını sunum yapabilir ve tatlı dakikalar yaşayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }