{ "title": "Tahinli İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/tahinli-irmik-helvasi.jpg", "date": "19.01.2024 15:35:41", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Tahinli irmik helvası, sağlık açısından çok faydalı olan tahin, susamın ezilmesi ile elde edilen bir besindir. Özellikle kış mevsiminde daha çok tüketilmekte olan tahin tatlıların içerisine gönül rahatlığı ile ilave edilebilir. Birçok kişinin severek tükettiği tahin E, B ve A vitaminleri bakımından zengindir. Kalsiyum ve demir bakımından da zengin olan tahin, damar tıkanıklığı önler ve hücre yapısının bozulmasının da önüne geçer. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Tek başına tüketilebileceği gibi pekmez ya da bal gibi tatlı gıdaların içerisine katılıp da tüketilebilir. Enerji verir, vücudu zinde tutar ve kış hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır ve kişiler de zihin açıklığı yapar.

Tahinli irmik helvası, yanında bir bardak meşrubat ile tüketilebilir. Aynı zamanda bu güzel ve enfes tatlıyı kabul günleriniz için veya ailenin bir arada olduğu akşam saatlerinde keyifli vakitle geçirmek için hazırlayabilirsiniz. Sıcak tüketildiği zaman daha bir lezzetli olduğu gibi arzuya göre soğuk da tüketilebilir.

Tahinli İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Tahinli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Tahinli irmik helvası için öncelikle tatlının hazırlanmasına şerbet ile başlayın. Helva çeşitli genelde şerbet ile yapılan tatlılar olduğu için şerbetin önceden hazırlanması tatlının yapım süresini de kısaltacaktır. Bir su bardağı su ile bir su bardağı toz şekeri uygun büyüklük de bir tencerenin içerisine alın ve ocağın üzerine yerleştirin. Şerbeti kaynayana dek bekletin. Kaynadıktan sonra ocağın üzerinden alın ve ilk sıcaklığının çıkmasını sağlamak amaçlı bir kenarda bekletin. Şerbet bir kenarda dinlenirken siz de bu arada tatlının diğer kısmını hazırlamaya geçin.

Tereyağını ve sıvı yağı yanmaz tabanlı bir tencerenin içerisine alın ve kısık ateş de bir güzel eritin. Yağ eridikten sonra içerisine yarım su bardağı irmiği boşaltıp karıştırın. Birkaç dakika irmiğin rengi hafif pembe olana dek kavurma işlemine devam edin. İrmiğin rengi değişince tencerenin içerisine cevizi ilave edip bir dakika daha kavurun.

Kavrulan irmiğin içerisine ilave edeceğiniz tahin ve pekmezi şerbetin içerisine alıp karıştırın. Ardından şerbeti zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde irmik tenceresinin içerisine alın. Bu aşama da helvayı sürekli karıştırmaya özen gösterin. Sürekli karıştırarak helvanın şerbetini çekmesini hızlandırın. Şerbetini çekmiş olan helvayı bir bezin arasına sarın ve bu şekilde beş dakika kadar bekletin. Sürenin ardından helva tenceresinin kapağını açın ve şekil vermek için küçük bir kâsenin içerisini ıslatın. Tahinli irmik helvasından kâsenin içerisine birkaç yemek kaşığı ilave edip hafifi şekilde bastırın. Kaseyi servis tabağının üzerine ters çevirip çıkartın ve üzerini tahin ile süsleyip sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }