{ "title": "Sütlü İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/sutlu-irmik-helvasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 13:59:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sütlü irmik helvası, geleneksel tatlılarımız arasında bulunan irmik helvasını daha önceden sütle yapmayı denemediyseniz, tarifimizi mutlaka yapmanızı öneriyoruz. İrmik helvasının bir kez daha hayranı olacaksınız. İrmik helvasının bu şekilde sütle hazırlanması Osmanlı mutfağına kadar inmektedir. O dönemlerde yapılan tatlıların içinde sütlü irmik tatlısının yeri farklıydı. Aslında irmik tatlısını yapmak çok kolay olsa da tatlının kendine has lezzeti farklı bir yere konmasına neden oluyor. Bu yüzden mutfağımızda irmik tatlısının farklı türleri yapılmaya başlanmış. Sizlerde bademli, cevizli, fıstıklı, sade, sütlü gibi değişik irmik tatlılarını deneyebilirsiniz. Tatlının taziye evlerinde daha fazla yapıldığını da belirtelim. Belki de olmazsa olmaz bir tatlıdır. Malzemeleri de her mutfakta bulunduğundan, istediğiniz zaman sütlü irmik tatlısını hazırlayabilirsiniz. Tatlıyı yaparken sadece ölçülerine dikkat etmelisiniz. Kıvamını yakaladığınızda lezzetli bir tatlı yiyebilirsiniz. Bu kadar tatlımızdan bahsettikten sonra, yapımına başlayabiliriz.

Sütlü irmik helvası malzemeleri
Sütlü irmik helvası nasıl yapılır?

Öncelikle tatlının şerbetini ve kendisini birlikte hazırlamalıyız. Çünkü her ikisini sıcak olarak buluşturacağız. Bu yüzden bir yandan irmiği kavururken, bir yandan şerbetini hazırlamaya başlayalım. Bir tencereye şerbet malzemeleri olan 2 su bardağı sütle, 1 su bardağı toz şekeri ocağın üzerine alalım. Başka bir tencerede ise tereyağını ve sıvı yağı kızdırarak irmiği kavurmaya başlayalım. Şerbeti arada bir karıştırırsanız, şekerin erimesine yardımcı olursunuz.

İrmiği kavurmak için teflon tencere kullanırsanız daha iyi olur. Kavurma sırasında ocağın altını kısık ateşte tutun ve devamlı şekilde karıştırın. İrmiğin her tarafı güzelce pembeleşsin. Karıştırma işleminde mutlaka tahta kaşık kullanmanızı da tavsiye ediyoruz. İrmik yeterince pembeleşince, ocaktaki şerbette kıvamını bulmuş olacak. Şerbeti irmikle buluşturma zamanı geldi. Ancak aniden tenceredeki malzemeler fokurdayacağı için, çok dikkatli olmalısınız. İsteyenler şerbeti biraz ılıtarak kullanabilirsiniz. Bu işlemin ardından 1-2 dakika daha helvayı karıştırarak pişirin.

Sütlü irmik helvasının şerbeti de çekince, üzerine bez örterek 10-15 dakika kadar demlenmesini sağlayın. Daha sonra sütlü irmik helvasını ikram için hazırlayabilirsiniz. İçini suyla ıslattığınız kâsenin içine helvadan koyarak, servis tabağına ters çevirip çıkarın. Üzerine isteğinize göre Hindistan cevizi, toz tarçın, ceviz gibi malzemeler koyun. İçine sevgi kattığınız sütlü irmik helvası artık sunuma hazır. İkramınızı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }