{ "title": "Soğuk Şerbetli İrmik Tatlısı", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/Soguk-Serbetli-Irmik-Tatlisi-61.jpg", "date": "20.01.2024 04:12:30", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Soğuk şerbetli irmik tatlısı, Tatlı çeşitleri içerisinde mutlaka denemeniz gereken bir irmik tatlısıdır. Özellikle şerbetli tatlılar kendi arasında ağır tatlı çeşitleridir. Fakat bu soğuk şerbetli irmik tatlısını diğer tatlılardan ayıran en birincil özelliği tatlının hafif ve lezzetli olmasıdır. Şerbetinin soğuduktan sonra işleme alınması içerisindeki irmiğin hamurlaşmasını engellediğinden çok önemli bir ayrıntıdır. O nedenle de bu tür tatlıları hazırlarken, özellikle şerbetinin önceden hazırlanması gerekir.

Soğuk şerbetli irmik tatlısı malzemeleri

Hamuru için
Şerbeti için
Üzeri için
Soğuk şerbetli irmik tatlısı nasıl yapılır?

Adından da anlaşılacağı gibi bu tatlımızın öncelikli olarak şerbetinin yapılması gerekir. O nedenle de bir tencere içerisine yerleştirilen su ile şeker ocak üzerinde eriyinceye kadar kaynatılır. Daha sonrasında da soğuması için açık ve serin bir yerde dinlenmeye bırakılır. Daha sonrasında ise hamuru için gereken tüm malzemeler bir kâse içerisine konularak yoğurulur ve istenen kulak memesi kıvamındaki hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan parçalar kopartılarak bir geniş borcam içerisine belli aralıklarda yerleşim yapılarak bütün irmik parçaları yerleştirilir. Daha sonrasında 200 derecede önceden ısıtılmış fırın içerisine yerleştirilerek yaklaşık 20 dakika pişmesi beklenir. Üzeri nar gibi kızaran parçalar elde edildiğinde fırından çıkartılan irmik hamurları geniş bir yere alınarak üzerine soğuyan şerbet ilave edilir ve biri sıcak biri soğuk olan iki malzemenin birbirini kabul etmesi sağlanır. Böylelikle soğuk şerbetli irmik tatlımız hazır hale gelir. En son olarak da servisinde güzellik oluşturması açısından üzerine küçük tutumlar halinde Antep fıstıkları serpiştirilir ve afiyetle yenir.
" } ] }