{ "title": "Şerbetli İrmik Tatlısı", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/serbetli-irmik-tatlisi(2).jpg", "date": "20.01.2024 12:40:22", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Şerbetli İrmik Tatlısı, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Tatlılar genel olarak şerbetli tatlılar ve sütlü tatlılar olarak iki gruba ayrılır. Sütlü tatlılar şerbetli tatlılara göre hafif oldukları için daha çok tercih edilseler de şerbetli tatlıların yer ayrıdır. İrmik, tatlılara en çok yakışan bir malzemedir. Genelde sütlü tatlılar da kullanılır. Fakat tarifimizde olduğu gibi şerbetli olarak da hazırlanabilir. Oldukça lezzetlidir. Kısa sürede hazırlanır. Diğer şerbetli tatlılara nazaran hazmı kolaydır ve şişkinlik yapmaz. O nedenle akşam yemeklerinden sonra rahatlıkla tercih edilebilir. Yanında çay ya da kahve ile arkadaş toplantılarında misafirlere de sunulabilir.

Şerbetli İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Şerbetli İrmik Tatlısı Üzeri için
Şerbetli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli irmik tatlısı tarifinde öncelikli olarak şerbet hazırlanmalıdır. Şerbet için uygun bir tencere ayarlandıktan sonra içerisine toz şeker ve su ilave edilir. Şerbet tenceresi ocağa alınarak kısık ateşte şekerler eriyinceye dek karıştırılır. Şekerler eridikten sonra yaklaşık 10 dakika kaynatıldıktan sonra içerisine limon suyu eklenip şerbet ocaktan alınır. İrmik tatlısında şerbetin soğuk, tatlının ılık olması gerekir. O nedenle şerbet soğurken diğer bir yandan irmik tatlısı yapımına geçilir. Bunun için geniş bir karıştırma kabı tercih edilebilir. Kabın içine önce yumurtalar kırılır ve şeker ilave edilir. Şeker eriyinceye dek mikser yardımıyla yaklaşık 3-4 dakika kadar çırpılır. Tüm bu aşamalarda mikser kullanımı bırakılmamalıdır. Sıvı yağdan sonra içerisine yoğurt ilave edilir. Son olarak irmik de ilave ederek tüm malzemeler yaklaşık olarak 2-3 dakika çırpılır. Ayrı bir yerde un ve kabartma tozu karıştırılır. Mümkünse bir elek yardımıyla elenerek karışımın içine ilave edilir. Tüm malzemeler pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. İrmik tatlısı için dikdörtgen ve yüksekliği olan bir fırın kabı tercih edilebilir. Fırın kabının her tarafı margarin ya da sıvıyağ ile yağlanarak hazırlanan irmikli harç kaba dökülür. Üzeri düzeltilerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırın kapağı ilk 15-20 dakika önce kesinlikle açılmamalıdır. Daha sonra bir bıçak yardımıyla bakarak pişip pişmediği kontrol edilir. Pişen kek fırından çıkarılır ve ılınması için oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra istenilen şekillerde dilimlenir ve kaşık yardımıyla üzerine şerbeti dökülür. Tatlının tüm şerbeti çekmesi için bir müddet beklenir. Servis tabağına alınan şerbetli irmik tatlısının üzerine Hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }