{ "title": "Sade İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/sade-irmik-helvasi.jpg", "date": "19.01.2024 09:03:59", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Sade İrmik Helvası, geleneksel ve oldukça nefis bir helva çeşididir. Sade irmik helvasını damak zevkine göre fıstıklı, Hindistan cevizli, Antep fıstıklı ve dolmalık fıstık ile hazırlayabilirsiniz. Sade imik helvası, özel davet sofralarının arkasından veya balık sofraları için hazırlanabilir. İrmik helvasının rengini koyu seviyor iseniz içerisine az miktar pekmez ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem lezzetini arttıracaktır hem de renginin koyu olmasını sağlayacaktır. Eğer açık renkli irmik helvasından hoşlanıyor iseniz sadece sütlü yapmanız yeterli olacaktır. Sade irmik helvasının içerisinde bulunan yoğun miktarda irmik, lif oranı zengin bir besindir. Bu nedenden dolayı da irmiği tüketmek de fayda olacaktır. Sindirim sistemine fayda sağladığı gibi genel sağlık açısından da çok yararlı bir besin olan irmiği, helva olarak hazırlayabilir bu şekilde hem faydasından hem lezzetinden yararlanılabilir.

Sade İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Sade İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Sade irmik helvasının hazırlanmasına öncelikle şerbet ile başlayalım. Bunun için uygun büyüklükte bir tencere alalım ve içerisine süt, su ve şekeri ilave edip karıştıralım. Şerbet tenceresini ocağın üzerine alalım ve kaynaması için ocağın altını orta harlı olacak şekilde açalım. Şerbet kaynamaya başladığında bir iki taşım daha kaynatalım ve şerbeti ılıması için bir kenara kaldıralım. Şerbet dinlenirken biz de bu arada irmikli karışımı hazırlamaya geçelim. İrmiği kavurmak için yanmaz bir tava veya yanmaz tabanlı bir tencere alalım ve içerisine margarin, tereyağı ve sıvıyağ ilavesi yapalım. Yağları erimesi için kaşıkla karıştıralım ve eridikten sonra tencerenin içerisine irmiği ilave edelim. İrmiği sürekli karıştırarak kavuralım. Bu aşama da birkaç dakika kavrulması yeterli olacaktır.

Kavrulmuş olan irmiğin üzerine bir yemek kaşığı pekmez ilavesi yapalım. Akabinde diğer tarafta beklemekte olan şerbeti kavrulmuş olan irmiğin üzerine boca edelim. İrmiğin içerisine şerbeti ilave ederken bir yandan da sürekli karıştırmaya özen gösterelim. Aksi halde irmik topak olabilir. Bunun için sürekli karıştıralım ve irmik ile şerbeti birbirine bağlayalım.

Şerbetini çekmiş olan irmik helvasını ocağın üzerinden alalım ve bir bezin arasına saralım. İrmik helvası da tıpkı pirinç pilavı gibi demlenmesi gerekiyor. 10 dakika kadar demlendirilen sade irmik helvasını şekil vermek için bir kâsenin içerisine 3 yemek kaşığı olacak şekilde ilave edelim. Kaşığın ters tarafı ile hafif şekilde bastıralım ve servis tabağının üzerine kâseyi ters çevirip sade irmik helvasını çıkartalım. Şekli verilen sade irmik helvasının üzerine damak zevkinize göre Antep fıstığı, ceviz, badem, dondurma veya Hindistan cevizi ilavesi yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin damak ve göz zevkinize kalmıştır. Biz bu aşama da yanında dondurma ikram etmeyi uygun gördük. Hazırlanmış olan sade irmik helvasını sevdiklerinize sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }