{ "title": "Kaymaklı İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/kaymakli-irmik-helvasi.jpg", "date": "19.01.2024 04:27:14", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kaymaklı irmik helvası, helva Türk mutfağının vazgeçilmez tatlı türlerinden biridir. Çabucak hazırlandığı için oldukça fazla tercih edilir. Birçok helva türü olsa da en çok yapılan ve en hafif helva türü irmik helvasıdır. İrmik helvası da birçok çeşitte ve farklı malzemeler ile hazırlanabilir. Kaymaklı irmik helvası da bu çeşitlerdendir. Kaymaklı irmik helvası nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır gelin hep birlikte göz atarak, helvanın yapılışına başlayalım.

Kaymaklı irmik helvası için gerekli malzemeler
Kaymaklı irmik helvası nasıl yapılır?

Kaymaklı irmik helvası için uygun bir pişirme kabına tereyağı alınarak eritilir. Eriyen tereyağının içine dolmalık fıstıklar atılarak 2 dakika kadar karıştırılarak kavrulur. Kavrulan fıstıkların üzerine irmik eklenir. Ocağın altı kısılır ve irmiğin rengi pembeleşinceye kadar devamlı karıştırılır. Farklı bir pişirme kabına süt ve toz şeker alınır. Ocağa alınmadan önce devamlı karıştırılarak toz şekerin erimesi sağlanır. Toz şeker süt ile tamamen birleştikten sonra ocağın altı yakılır ve 2-3 dakika kadar kaynatılır. Pembeleşinceye kadar kavrulan irmiğin üzerine sütlü şerbet dökülüp, devamlı hızlı hareketler ile karıştırılır. Son olarak vanilya eklenip, helvanın sütü çekmesi beklenir. Bu arada ocağın altının hafif kısılması gerekir. Helva sütü tamamen çektikten sonra tencerenin üzerine havlu kâğıt kapatılıp, kapağı kapatılır. Bir bez arasına sarılarak 15 dakika demlenmeye bırakılır.

Demlenen helvadan ufak bir kâsenin yarısına kadar alınarak üzerine kaşık ile bastırılır. Arasına yeteri kadar kaymak eklenip, tekrar helva ile üzeri kapatılıp kaşık ile bastırılır. Kâse servis tabağına ters çevrilerek çıkartılır. Üzeri kaymak ve Antep fıstığı ile süslenerek sıcak olacak şekilde servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }