{ "title": "Kaşarlı İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/kasarli-irmik-helvasi.jpg", "date": "20.01.2024 09:08:05", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kaşarlı irmik helvası, kaşar peynirinin irmik helvasına verdiği lezzet inanılmaz güzel olmakla birlikte herkesin hoşuna gidecek nitelikte olan bu tarif kaşar peyniri dışında dil peyniri ile de yapılabilir. Kaşarlı irmik helvası çoğunlukla Antakya bölgesinde yapılmaktadır. O bölgenin yöresel lezzetlerinden biri olan peynirli irmik helvası damak zevkine göre kaşar, dil ve diğer tür birkaç peynir ile de yapılmaktadır. Bu aşama da peynirin tuzsuz olması birinci kuraldır. Aksi halde helvanın tadı pek hoş olmayabilir. Kaşarlı irmik helvası sıcak tüketilmesi gereken helva çeşitlerinden bir tanesidir. Yoksa peynir yerken sünmez ve kalıp gibi olabilir. Bunun için sıcak sıcak kaşarlı irmik helvası lezzet bakımından çok daha güzel olacaktır.

Kaşarlı İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Kaşarlı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Kaşarlı irmik helvasını hazırlamak için bir tencerenin içerisine süt, toz şeker ve bir paket vanilyayı ilave edip bir kaşık veya kepçe ile karıştırın. Karışmış olan malzemeyi ocağın üzerine alın ve kaynatın. Birkaç taşım kaynadıktan sonra tencereyi ocağın üzerinden indirin ve ilk sıcaklığının çıkması için şerbeti bir kenarda ağzı açık kalacak şekilde bekletin. Diğer taraftan uygun büyüklükte bir tencere alıp içerisine yağı ilave edin ve eritin. Yağ eridikten sonra tencerenin içerisine fıstıkları ilave edin ve kavurun. Bir iki dakika fıstıkları kavurduktan sonra irmiği tencereye boşaltın ve sürekli karıştırarak kavurun. İrmiğin rengi dönünce (yaklaşık 20 dakika kavurma) tencerenin içerisine hazırlanmış olan ve soğuması için bir kenarda bekletilen şerbeti dökün. Bu aşama da şerbetin hemen üzerine bir çay bardağı kaşar peyniri rendesini ilave edip karıştırın.

Peyniri ilave ettikten sonra ocağın altını biraz açın ve tatlıyı sürekli karıştırmaya özen gösterin. Şerbetini çekmiş olan kaşarlı irmik tatlısını bir kenara kaldırın ve demlenmesi için birkaç dakika bekletin. Sürenin ardından tatlıyı tezgâhın üzerine alın ve bir kâsenin içerisine üç yemek kaşığı tatlıdan ilave edip hafifi bastırın tatlının içerisinde yağ olduğu için kâseye yapışmayacaktır.

Servis tabağının içerisine tatlıyı ters çevirip çıkartın. Şekli verilen kaşarlı irmik helvasının üzerine Hindistan cevizi, ceviz veya Antep fıstığı serpiştirin. Bu aşama da kullanacağınız kuru meyve veya yemiş sizin damak zevkinize göre tercih edilmiş olabilir. Tatlıyı soğutmadan sıcak iken sunum yapın. Sıcak kaşarlı irmik tatlısının lezzeti, soğuyunca gidiyor. Lezzetini kaçırmamak içi sıcak olacak şekilde sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }