{ "title": "Islak İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/islak-irmik-helvasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:09:40", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Islak irmik helvası, diğer irmik helva çeşitlerine göre biraz daha kremsi bir kıvamdadır. Bu durum aslında insanların zekine göre değişiklikler gösterir. Çünkü birçok kişi daha kuru bir tatlı isterken, bazı insanlarda bu şekilde daha ıslak bir tatlı türü tercih ederler. Eğer sizlerde sürekli klasik irmik helvası yapıyorsanız farklılık olarak ıslak irmik helvasını yaparak afiyetle yiyebilirsiniz. Bu kıvama sahip irmik helvası, daha çok insanların mevlütlerde hazırlayarak misafirlere sundukları tatlı çeşitlerindendir. Islak irmik tatlısının en büyük özelliği ise bu şekilde ıslak olduğu için herhangi bir lapalanmanın meydana gelmemesidir. Durum böyle olunca bu tatlının yapılışı biraz daha basitleşmiş olmaktadır. Birçok insanın irmik helvasını sevmemelerinin nedeni bu helvanın bu şekilde kuru olmasıdır. Fakat ıslak irmik helvasında bu gibi kuruluklar ve buna bağlı olarak lezzet kayıpları ortadan kalkmış olacaktır. Bu durumların yanı sıra ıslak irmik helvası hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Bu durum direk olarak kişilerin damak zevkine bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Islak irmik helvası, genellikle çam fıstıkları ile yapılmaktadır. Fakat siz isterseniz bu fıstıklar yerine farklı malzemeler kullanabilirsiniz. Özellikle badem, ceviz, çekirdek gibi malzemeler de mükemmel bir lezzet ortaya çıkarır. Bu malzemeleri helvanın üzerine kullanabilirsiniz. Bu helvayı yapabilmek için şu malzemelerin tezgâh üzerinde hazırlanması gerekir.

Islak İrmik Helvası Malzemeleri
Islak İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikle yapılması gereken küçük bir tencere içerisine su ve şekeri ekleyerek bol bol karıştırmaktır. Bir süre karıştırdıktan sonra şekerin tam olarak eridiğine emin olun ve bir iki taşım olacak şekilde kaynatın. Daha sonra bu şerbeti soğuması için bir kenarı alarak bekletin. Sizlerde bu aşamada boş durmadan diğer işlemlere geçin.

Bir diğer aşamamızda ise yayvan bir tencere elde ederek çam fıstıkları ile tereyağını kısık ateş üzerinde yaklaşık 2-3 dakika kadar kızartın. Çok fazla kızartmaya gerek yoktur. Çünkü bu fıstıklar irmik ile zaten kızarmaya devam edecektir. 2-3 dakika kadar kızaran çam fıstıklarının üzerinde malzemelerde bahsettiğimiz kadar irmiği ilave ederek kızartma işlemine devam edin. Bu şekilde hem irmikler hem de fıstıklar kızarmaya devam edecektir. Bu kızarma işlemi sırasında helvanın yanmaması için bol bol karıştırın. Bir süre sonra hem irmikler hem de fıstıklar sarımsı bir renk alacaktır. Bu aşamada işlemin tamamlandığını anlayabilirsiniz.

İrmiğin rengi koyulaşana kadar kavurduktan sonra üzerinde 2 yemek kaşığı toz şeker ilave edin ve yaklaşık 4 dakika kadar daha kavurun. Artık ıslak irmik helvası yapılışının son aşamalarına geldik. Şimdi çok dikkatli bir şekilde şekerli suyu ocağın altını daha çok açarak yavaş yavaş helvanın üzerinde dökmeye başlayın. Şekerli suyu dökerken aynı zamanda bol bol karıştırmayı aksatmayın. Şekerli su döküldükten sonra tencerenin ağzını kapatın ve 5 dakika kadar daha kavurun. Eğer helva bu süre sonunda tüm suyunu çekmiş ise bol bol karıştırarak ateşi oldukça azaltın. Artık ıslak irmik helvası hazırdır. Bu helvayı 10 dakika kadar dinlendirin ve servise hazır hale getirmek için tabaklara dekor vererek yerleştirin.

Afiyet olsun.
" } ] }