{ "title": "İrmikle Yapılan Tatlılar", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/irmikle-yapilan-tatlilar.jpg", "date": "21.01.2024 03:23:10", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
İrmikle Yapılan Tatlılar, İrmik sütlü ya da şerbetli tatlı tariflerinde oldukça sık kullanılan malzemelerden biridir. İrmik tatlılarının yapımı hem pratik, lezzet olarak da hafif olur. Büyük küçük herkesin beğenerek tüketeceği irmik tatlıları, akşam çayın yanında, misafirler için ya da gün masaları için hazırlanarak servise sunulabilir. İrmikle yapılan tatlı tariflerine gelin hep birlikte göz atalım.

Peynirli İrmik Tatlısı

Peynirli İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Peynirli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Uygun bir tencerenin içine toz şeker ve su alınır. Toz şeker suyun içinde eriyene kadar karıştırılır. Orta hararetli ocakta şerbet kıvama alana kadar kaynatılır. Ocaktan alınmadan birkaç dakika önce limon suyu eklenip, bir iki taşım kaynatılarak ocaktan alınır.

Lor peyniri temiz bir tülbenttin içine alınarak suyu süzülür. Karıştırma kabına suyu alınmış peynir, yumurtalar, un ve eritilmiş tereyağı alınarak el ile karıştırılır. Üzerine kabartma tozu ve irmik yavaş yavaş eklenir. Tüm malzemeler homojen bir şekilde yoğrulur. Hamurun kıvamı oldukça yumuşak olmalıdır. Hazırlanan hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek 15 dakika bekletilir. Beklenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Fırın kabı yağlandıktan sonra hazırlanan hamur fırın kabına sıralanır. Fırın 180 derecede ısıtılarak tepsi fırına verilir. Üstü pembe bir renk alana kadar pişirilir. Pişen tatlılar fırından alınarak ilk sıcaklığını attıktan sonra önceden kaynatılmış şerbet eşit şekilde dökülür. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra üzerine Hindistan cevizi serpiştirilerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

Portakallı İrmik Helvası

Portakallı İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Portakallı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Uygun bir tavanın içine sıvıyağ eklenerek ısıtılır. Isınan yağa irmik ilave edilip rengi değişene kadar kavrulur. Kavrulan irmiğin üzerine tereyağı ilave edilir ve irmiğin rengi koyulaşana kadar kavrulmaya devam edilir. Portakallar yıkanarak kabukları kavrulan malzemeye eklenir. Bir iki defa karıştırıldıktan sonra toz şeker, süt ve portakal suyu ilave edilir. Altı kısılarak tamamen suyunu çekene kadar ara ara karıştırılır. Tamamen suyunu çektikten sonra ocaktan alınıp, kapağı kapatılarak 15 dakika demlenmesi beklenir. Servis tercihe göre istenilen şekilde yapılabilir.

Afiyet olsun.

Narlı İrmik Tatlısı

Narlı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Nar Peltesi için
İrmik Tatlısı için
Narlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmiği hazırlamak için irmik, süt, toz şeker, limon kabuğu rendesi uygun bir tencereye alınarak muhallebi kıvamı alana kadar devamlı karıştırılır. Kıvamın göz göz olması gerekir. Muhallebi kıvamı alan irmik kare borcam tepsiye dökülerek eşit şekilde yayılır. Buzdolabında soğumaya bırakılır.

Nar peltesi için uygun bir tencerenin içine nar suyu, toz şeker, mısır nişastası alınarak orta hararetli ocakta koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen nar peltesi ilk sıcaklığını attıktan sonra dolapta dinlendirilen irmik tatlısının üzerine dökülüp, eşit şekilde yayılır. Tatlı tekrar buzdolabına alınarak 2-3 saat dinlendirilir. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra dilimlenerek servise sunulabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }