İrmik, makarnanın yapımında ham madde olarak kullanılan bir besin maddesidir. Besin değerleri ve özellikleri zamanla daha da anlaşılması ile değeri artan irmik, durum buğdayının elenip, tavlandıktan sonra, irmiğin öğütme yöntemleri ile elde edilir. Çok sert olan durum buğdayı. Özellikle protein açısından çok zengindir. Zaten bütün faydalarının baş nedeni bu yüksek proteinli olmasından kaynaklanır. İrmik, birçok yiyecekte kullanılmasının yanı sıra, tatlılar da özellikle kullanılır.
İrmiğin besin değerlerine bakıldığında da farkı olan irmiğin her 100 gramda;
İrmiğin kalorisine bakıldığında, 100 gramda, 350 kalorisi bulunur.
Proteini ise 12.75 gramdır. Bu protein miktarı ile yüksek olup, yavaş sindirilen ve kan şekerini hemen yükseltmez. Bu özelliği ile, diyabet hastaları ve insülin problemi olan kişiler az miktarda yemelerinde sorun çıkarmamaktadır. Diyet yapanlar içinde, diyet listelerine uygun olan irmiği porsiyonu küçük tutarak tatlısını yiyebilirler.
Karbonhidrat, 73 gramdır. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve aktif çalışan kişiler için yüksek karbonhidrat ile büyük enerji vermektedir. Bu şekilde günlük enerji miktarı sağlanmış olur.
Lifler ise 4 gramdır. Bu özelliği sayesinde irmik besleyici olmakla birlikte, tokluk hissi vererek, kilo vermek isteyenler içinde birebir gıda maddesi olmaktadır.
Kalsiyum 18 miligramdır. Bu miktar ile kemik ve diş sağlığı, sinir sistemi, kanın pıhtılaşmasını önleme ve kaslar için gerekli kalsiyumu sağlar ve günlük ihtiyacın yaklaşık %4 'ünü karşılamaktadır.
Demir 1,45 miligramdır. Bu miktar ile günlük demir ihtiyacının %4'ünü karşılamaktadır. Kanımızda oksijen taşıyan hemoglobin içeriğinin maddesi olan demiri, irmik yeterince içermektedir.
Magnezyum 48 miligramdır. Vücut enzimlerine iyi gelen magnezyum, kas ve sinir sistemi için oldukça gerekli olan bir mineraldir.
Fosfor 137 miligramdır. Enerji sağlaması, depolanması ve taşınmasına iyi gelir ve pH seviyesinin dengesini sağlamada da oldukça etkilidir. Kalsiyumla birlikte depolanan, kemik içinde önemlidir.
Potasyum 187 miligram olup, irmiğin en önemli minerallerinden birisidir. Hayati öneme sahip olan, potasyum ayrıca kalp ve böbrekler içinde önemlidir. Potasyum eksikliğinde, kalp rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır.
Sodyum 1.5 miligram olup, bedenimizin su seviyesini dengede tutan sodyum, suyun hücrelerin içine girmesini de sağlar. Hücrelerin sağlığının devamı için sodyum ile potasyum arasında bir orantı bulunmaktadır.
Çinko, 1.1 miligram ile çinko bağışıklık sistemi için, önemli ve gereksinimi olan bir mineraldir. 1 porsiyon irmik helva ya da tatlısı ile, günlük almamız gereken miktarının %5'ini karşılamaktadır.
Vitaminlere bakıldığında ise B vitamini yüksek miktarda olup, merkezi sinir sistemine olumlu etki eden folik asit, tiamin gibi B vitamini maddeleri bulunmaktadır.
Yağ oranına bakıldığında, doymuş yağ oranı 0,140 olup, doymamış yağ oranı ise 0,555 gramdır.
Zengin protein, yüksek karbonhidrat oranı, düşük yağ oranı ile faydalı olan irmik, güzel tat veren lezzet kaynağıdır. Başta helvası olmak üzere, süt ile yapılan tatlıları diyet listelerine kolaylıkla girebilir. Büyüme çağındaki çocuklar ve bebekler içinde gerekli enerjiyi veren irmik, besin değerleri ile tercih edilmesi gereklidir. Besleyici ve tok tutan özelliği ile kilo vermek isteyenler de rahatlıkla tüketebilirler.