İrmik helvasını peynirli yapmak istiyorsanız, kullanacağınız peynir tuzsuz olmalıdır. Ben tuzsuz Antakya peynirini, peynirli irmik helvasına çok yakıştırıyorum. İsteğe bağlı olarak dil peyniri de kullanabilirsiniz. Ben tereyağıyla zeytinyağını karıştırıp kullanıyorum. Siz isterseniz, 150 gram kadar bitkisel margarinde kullanabilirsiniz. Peynirli irmik helvasını servis yaparken, yanında dondurmada ikram edebilirsiniz. Dondurmayla irmiğin, birbirine çok yakıştığını göreceksiniz.
İrmik helvası peynirli malzemeleri
75 gram tereyağı ve 75 gram zeytinyağı
250 gram tuzsuz Antakya peyniri
2 su bardağı irmik
1.5 su bardağı şeker
3 su bardağı sıcak süt
İrmik helvası peynirli nasıl yapılır?
Margarini tencereye alıp, iyice kızdırın. Yağı kızdırdıktan sonra, irmiği ekleyin ve sararana kadar ortalama 10 dakika, sürekli karıştırarak kavurun. Peyniri de küçük küçük parçalar halinde didikleyin. Başka bir kapta da süt ve şekeri karıştırıp şekeri karıştırarak eritin. Sürekli karıştırarak kavurduğunuz, irmiğin rengi sararınca, süt ve şeker karışımını ekleyin. Bir dakika kadar, hızla karıştırın ve didiklediğiniz peynirleri ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirin. Daha sonra, ocaktan alın ve yine kapağını açmadan 10-15 dakika dinlendirin. Son olarak da üzerine ceviz, fıstık ya da baden serpip karıştırın. Peynirli irmik helvasını sıcakken servis tabağına alıp, ılındıktan sonra servis yapabilirsiniz.