{ "title": "Hafif İrmik Tatlısı", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/Hafif-Irmik-Tatlisi-41.jpg", "date": "19.01.2024 18:22:39", "author": "burhan yumruk", "article": [ { "article": "Hafif irmik tatlısı; yemekli ya da çaya gelen her misafire yapılabilecek harika bir tatlı tarifidir. Sütlü tatlılar genellikle en hafif tatlılar olarak bilinir ve bu nedenle de çok fazla tercih edilir. Benim evde bazen tatlı krizim tuttuğunda ilk aklıma gelen tatlı irmik tatlısı olur. Günümüzde çok farklı malzemeler ile çok değişik tatlılar yapılmaktadır. Fakat bunun yanı sıra eskiden sık sık yaptığımız lezzetler biraz şekil değiştirerek yeni tariflerde oluşturulmaktadır. İrmik tatlısı da bu tariflerden bir tanesidir. Eskiden annem irmik tatlısını hazırlayıp derin bir tabağa dökerdi. Buzdolabında soğuttuktan sonra da ters çevirip havuç dilimi şeklinde keser ve üzerine tarçın ekerek bize yedirirdi. Şimdi bu tarif daha farklı şekillerde yapılmaktadır. Üzerine çikolata sosu, jöle, bisküvi gibi şeyler de eklenerek yeni lezzetler oluşturulmaktadır. Ben de sizlerle bu duruma örnek olabilecek ama yine de hafif bir lezzet olma özelliğini bozmayacak bir tarifi paylaşmak istiyorum.

Hafif irmik tatlısı malzemeleri
Hafif İrmik Tatlısı Üzeri için
Hafif İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Hafif irmik tatlısının yapımı çok kolay. Öncelikle sütlü irmiği hazırlayalım. Bunun için derin bir çorba tenceresinin içerisine soğuk süt, toz şeker ve irmiği boşaltarak kısık ateşe koyun. Sütlü irmiği sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirmeye başlayın. Tam kaynamak üzereyken koyulur. İlk kaynama belirtisini gördüğünüzde ocağın altını kapatın ve sütlü irmiğin içerisine tarçın ile vanilyayı ekleyerek karıştırıp kare orta boy büyüklüğünde bir borcama dökün. Yaklaşık 15 dakika kadar soğumasını bekleyin. Üzerini kapatırsanız tatlı kurumaz ve daha iyi görünür. İlk sıcağı çıkan tatlının üzerine kakaolu bisküvileri iyice ufalayın ya da dizin. Tatlıyı bir kenara alın.

Jölesi için. Vişne suyu ile vanilyalı pudingi sürekli karıştırarak pişirin. İlk başta görünen bulanık renk daha sonra iyice saydam bir hal alacaktır. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika kaynatıp tencerenin altını kapatın. Jöle hazır. Fakat sıcak iken dökerseniz bisküviler hamur olur. Bu nedenle arada sırada karıştırarak biraz soğutun ve irmik tatlısının üzerine dökün. Tepsinin üzerini streç ile kapatarak yaklaşık 3-4 saat buzdolabında dinlendirin. Hafif irmik tatlısı hazır. İstediğiniz şekilde keserek servis yapabilirsiniz. Bu arada evde sıktığınız portakal suyuyla da aynı jöleyi hazırlayabilirsiniz.

" } ] }