{ "title": "Darı İrmiği", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/Dari-Irmigi-79.jpg", "date": "21.01.2024 14:49:10", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Darı İrmiği, tohumları buğday tahılı gibi besin maddesi olarak kullanılabilen bir bitkiden gerekli işlem aşamalarından sonra elde edilen bir tür besindir. Türkiye'de Güneydoğu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde darı yetiştirilir. Gıda kullanımında ve hayvan yemi kullanımında önemli bir yere sahip olan darı Muhabbet Kuşu yeminin ana maddesidir. Darı tahılının öğütülüp işlem geçirmesiyle un ve irmik elde edilir.

Darı irmiği, darı tahılının belirli aşamalardan geçilip ince toz haline getirilen ince halde olan gıdadır. Darının irmik haline getirilmesi çeşitli tatlı türünün yapılmasına olanak sağlar. Ağızda ayrı bir tat bırakan yapısıyla tercih edilen bir besindir.

Darı Çeşitleri

Cin Darı: Van gölü kıyı bölümünde ve Hakkari ilinde yaygındır. Aynı zamanda bozanın da ham maddesidir. Kış içeceklerinin eski dönemlerden günümüze gelen enfes içeceği boza yapımı darıdan elde edilir.

Koca Darı: Muğla ve Hatay yörelerinde ekmeğin ham maddesi olarak kullanılır. Bu yörede darının yoğun şekilde yetiştirilmesi tükettikleri gıdalarda öncül olmuştur. Koca darı nişastası dokuma sanayi için önemlidir.

Kum Darı: Fazla rutubetten etkilenen türdür.

Darı İrmiği, çeşitli tatlılar için idealdir. Boza yapımında farklı bir tat oluşturulması için darı irmiği kullanılmaktadır. Darı irmiği darı tahılının öğütülüp elenmesiyle elde edilir. Darı irmiğinden yapılan boza içeceği kış aylarının muhteşem enerji kaynağıdır. Yüzyıllardır bilinen bu içeceği denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Darı İrmiği Faydaları Nelerdir?

" } ] }