{ "title": "Çikolatalı İrmik Topları", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/Cikolatali-Irmik-Toplari-25.jpg", "date": "21.01.2024 11:20:11", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Çikolatalı irmik topları, özellikle çocuklar için harika birer sürpriz lezzet toplarıdır. Gerek görünümleri olarak gerekse lezzetleri çocukların büyük bir iştahla yiyebilecekleri lezzettir. İşte bu lezzet topları sayesinde çocuklar hem bilindik bir şeyler yiyecek ne olduğunu bilmediğimiz içinde hangi maddelerin bulunduğu hakkında fikir sahibi olmadığımız hazır yiyeceklerden uzak duracaklardır. Ayrıca bu lezzetli tarifi anneler çocukları ile hazırlayabilirler, çocukların el becerilerini geliştirebilirler. Aynı zamanda anne ve çocuklar bu tarifi beraber yaptıklarında aralarındaki bağ güçlenir ve kaliteli zaman geçirmiş olurlar. Bu tatlı farklı süslemeler yapılarak da sunum yapılabilir. Akşam çaylarının yanında misafirlerinize ikram edebileceğiniz bir tatlıdır. Ufak lokmalar şeklinde oldukları için harika birer atıştırmalıktır. Çay sofralarına yakışacak ve tüm yiyenlerin beğenisini kazanacak bir tariftir. Oda sıcaklığında 2 saat bekletebilirsiniz. Fakat buzdolabında saklamanız bu süreyi 24 saate kadar çıkarmaktadır. Aynı zamanda tatlıyı saklarken kabın cam olmasına ve ağzının kapaklı olmasına dikkat etmelisiniz.

Çikolatalı irmik topları için gerekli malzemeler

Şerbeti için
İrmik için
Üzeri için
Çikolatalı irmik topları nasıl yapılır?

İlk önce tencere içerisine suyu, sütü ve şekeri koyarak, ocak üzerine alarak orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Sütün kaynamasına gerek yoktur. Şeker erise yeter, şeker eridikten sonra bir kenara alıp bekletin. Daha sonra irmik helvası için tereyağını tencere içerisinde eritin. Hafif yağı kızdırdıktan sonra irmiği ilave edin. İrmiğin rengi hafif dönecek şekilde orta ateşte kavurun. Rengi dönen irmiğe şerbeti koyup güzelce karıştırarak tane tane olacak şekilde kıvamını sağlayın. Daha sonra yaptığımız irmik helvasını genişçe bir borcama alın ve ılıdıktan sonra buzdolabına koyarak soğumaya bırakın. Yaklaşık 2 saat sonra soğuyacaktır.

Daha sonra bir tencerenin yarısına kadar su doldurun ve suyun üstüne cam kâse yerleştirip içine çikolataları parçalanmış halde koyun. Benmari usulü çikolataları eritin. Çikolatalar eridikten sonra hemen ocak üzerinden alınmalıdır, aksi halde çikolatalar sertleşip yanmaktadır. Daha sonra içerisine süt ekleyerek koyulaştıktan sonra açabilirsiniz. Buzdolabındaki irmiği çıkarıp, elinize bir miktar alarak yuvarlayın, top haline getirin ve kürdan saplayın. Yaptığımız bu irmik toplarını çikolata sosuna batırarak fazla çikolataları süzün ve bir tabağa yerleştirin. Tüm irmikleri top halinde yaparak, çikolata sosuna batırın. Daha sonra çikolatalı irmik toplarını buzdolabında bir saat bekletin. Tüm sevdiklerinizle ve ailenizle birlikte çok lezzetli, mis gibi bu harika tadı çikolatalı irmik toplarınıafiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }