{ "title": "Çikolata Soslu İrmik Tatlısı", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/cikolata-soslu-irmik-tatlisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 20:25:31", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Çikolata soslu irmik tatlısı, İrmik tatlısı hem lezzeti açısından hem de pratik oluşundan dolayı fazlasıyla yapılıp tüketilen bir tatlıdır. İrmik her mutfakta bol bol bulunmalıdır. Ani haber verip gelen misafir için veya kendi tatlı krizimizi atlatmak için çok kolay hazırlanan bir tatlıdır. İrmik ile yapılan birçok tatlı çeşidi bulunmaktadır. Şerbetli irmik tatlıları revani, haşhaşlı irmik tatlısı, şekerpare, gül sarması, kalbura bastı ve vezir parmağı gibi tatlılar. Süttü irmik tatlıları çikolata soslu irmik tatlısı iki renkli irmik tatlısı, bisküvi irmik tatlısı, iki renkli irmik tatlısı gibi uzayıp giden birçok irmikle yapılan tatlılar. Her biri ayrı ayrı çok lezzetli ve pratik irmik tatlılarıdır biz şimdi çikolata soslu irmik tatlısını yapacağız. Nasıl mı? Çok basit şimdi doğruca mutfağa gidiyoruz.

Çikolata soslu irmik tatlısı için gerekli malzemeler
Çikolata sosu için gerekli malzemeler
Çikolata sosu nasıl yapılır?

Derin bir tencereye bir litre sütü boşaltıyoruz ve içine şekeri ilave ediyoruz. Altını açtığımız ocağın üstüne alıp kaynamaya bırakıyoruz kaynamaya yakın 8 kaşık irmiği ilave edip karıştırıyoruz kaynayıp kıvamı biraz koyulaşınca margarini ekliyoruz. Son olarak da ayrı bir yerde bir kaşık nişasta ve bir paket vanilyayı az miktarda su veya süt ile sulandırıp bir yandan karıştırdığımız tatlının içine ağır ağır döküyoruz. Bu aşamada karıştırmak çok önemli topaklanmaması için. Karıştırarak pişirdiğimiz irmik tatlısını tırtırlı bir kek kalıbını bir kaşık su ile ıslatıp tatlımızı içine döküyoruz iyice düzleştirdiğim iz tatlıyı soğuması için buz dolabında bekletiyoruz. Tatlı soğurken bir yandan çikolata sosunu yapabiliriz.

Çikolata sosu nasıl yapılır?

Şeker, un, nişasta ve kakao küçük bir tencereye konulur üzerine yavaşça süt ilave edilir ve aynı anda karıştırılır tencereyi altını açtığımız ocağa koyup karıştırmaya başlanır kaynayan sosun içine margarin eklenip ocaktan indirilir. Daha sonra mikser yardımıyla iyice çırpılır. Çikolata sosu ne çok koyu ne de çok sıvı olmamalı akıcı bir kıvamda olmalı istediğiniz kıvamı elde edene kadar un veya süt ilave edebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz çikolata sosu bir kenarda ılırken biz irmik tatlımızı dolaptan çıkartıp büyük bir servis tabağına ters çevirerek kek kalıbından çıkartıyoruz. Kalıbın şeklini alan tatlıyı hiç bozmadan üstüne hazırladığımız çikolata sosunu keyifle gezdiriyoruz. Üzeri için dilerseniz kazır paketlerde toz çikolata sosları var üzerindeki tarife uyarak onu da yapıp dökebilirsiniz veya da hazır çikolata sosu da direk gezdirebilirsiniz tercih sizin. Hazırladığımız çikolata soslu irmik tatlısını soğuk servis yapabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }