{ "title": "Cevizli İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/cevizli-irmik-levhasi.jpg", "date": "21.01.2024 10:50:07", "author": "BURCU YALÇIN", "article": [ { "article": "Cevizli İrmik Helvası, Helva kimilerin aklına ölümü çağrıştırsa da biz aklımıza gelmemiş gibi hemen o düşünceyi geri gönderelim. Helva eskiden sofraların vazgeçilmez tatlısıydı. Gelenekselliğe önem verenler için halen ki eminim baş tacıdır. Tabi ki kolay kolay vazgeçilecek bir lezzet de değildir. Yapım aşaması hafif sabır isteyen ama sonucunda yüzlerin gülümsemesine sebep olan bir lezzet çıkıyor. O kadar kusuru da olsun artık diyelim ve yapım aşamasına geçelim.

Cevizli İrmik Helvası Malzemeleri
Cevizli İrmik Helvası Üzeri için
Cevizli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Küçük bir tencere alalım. Tencereye su, süt ve şekeri katalım ve ocağa koyup şeker eriyene kadar kısık ateşte karıştırarak pişirelim. Şeker eridikten sonra ocaktan alıp bir köşeye koyup hemen diğer aşamaya geçelim. Bir başka tencere alıp içine tereyağı ve sıvı yağı ekleyelim. Ocağa alarak yağların erimesi bekleyelim. Yağlar eriyince içine cevizleri ilave edip hafif kavuralım. Fazla beklemeden hemen üzerine irmiği de ilave edelim. Hafif ocağın altını kısalım ve sabırlı bir şekilde irmik ve cevizi sürekli karıştırarak altın sarısı rengine dönene kadar pişirelim. Karıştırmayı bırakmayalım. Rengi değişince şekerli süt karışımını helvaya ağır ağır ilave edelim. Üstünüze sıçramamasına dikkat edin. Süt kendini çekene kadar da helvayı karıştırmaya devam edelim.

Süt tamamen çekildikten sonra tencereyi ocaktan alalım. Tencerenin ağzına kâğıt havlu örterek ağzına kapağını da kapattıktan sonra 20-25 dk dinlendirmeye bırakıyoruz. Helvanın çok yapışmaması için çatal yardımıyla arada karıştıralım. Helvamız soğudukça ve karıştırdıkça tane tane ayrılmaya başlar. Cevizli irmik helvası artık hazırdır. Küçük kaseleri hafif ıslatıp içlerine doldurarak ve kaşıkla üstünü düzelttikten sonra servis tabağına ters çevirin. Üzerine isteğinize bağlı tarçın serperek dondurma ile servis yapabilirsiniz. Misafirlerinize bu güzel lezzeti sunun ve sizin sayenizde oluşan gülümsemelerin tadını çıkarın.

Afiyet olsun.
" } ] }