{ "title": "Cahide Sultan İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/Cahide-Sultan-Irmik-Helvasi-25.jpg", "date": "24.01.2024 06:11:20", "author": "burhan yumruk", "article": [ { "article": "
Cahide sultan irmik helvası, birçok tarif içermektedir. Cahide Sultan kendi internet sitesinde irmik ile yapılan ve içerisinde değişik malzemelerin kullanıldığı birbirinden farklı pek çok tarife yar vermiştir. Bu tarifler içerisinde benim en fazla ilgimi çeken tarif portakallı irmik helvası ile sade irmik helvası oldu. Portakal ile tarçın irmiğe çok yakışmaktadır. İlk fırsatta bu tarifi de denemenizi tavsiye ederim. Cahide Sultan sade irmik helvasında un kullanılmış olması bu tarifi klasik irmik helvası tarifinden farklı yapmaktadır. İrmik helvasının yapımı çok zor olmasa da tutturabilmek çok kolay değildir. Eğer irmik helvasının kıvamını tutturamıyorsanız bu tarif ile artık böyle bir sorununuz kalmayacak.

Cahide Sultan sade irmik helvası için gerekli malzemeler
Cahide Sultan sade irmik helvası nasıl yapılır?

Sade irmik helvasının yapımı çok kolaydır. Helvanın yapımına ilk önce şerbetini yapmak ile başlayın. Kaynar su ile sütü toz şeker ile bir tencerede karıştırın. Kısık ateşin üzerinde pişirmeye başlayın. Şerbet kaynamaya başladığı andan itibaren yaklaşık 10 dakika kaynaması yeterli olacaktır.

Diğer bir ocağa da uygun bir tavayı yerleştirin ve içerisine tereyağını atarak eritin. Eriyen yağın içerisine önce unu ilave edip birkaç dakika kavurup üzerine de irmiği ekleyin. İrmik ile unu kısık ateşte sürekli karıştırarak yavaş yavaş kavurun. Helva için en önemli aşama helvanın kavrulması aşamasıdır. Bu aşamada yüksek ateş kullanmayın ve yakmadan kavurmaya özen gösterin. Helva malzemesinin rengi altın sarısına dönmesine kadar kavrulması gerekir. Kavrulan helva malzemesinin üzerine şerbeti ilave etmeniz gerekmektedir. Bu işlem biraz tehlikelidir. Hem eliniz yanmamasına hem de etrafın kirlenmemesine dikkat edin. Helva malzemesinin üzerine şerbeti döktükten sonra biraz karıştırarak helvayı yaklaşık 5 dakika pişirin. Helvanın pişmesi için tencerenin kapağını mutlaka kapalı tutun. Pişen irmik helvası dinlenirse daha lezzetli olacağından yaklaşık 15 dakika üzeri bir bezle örtülü şekilde bekletin ve sıcağı çıktıktan sonra yemek kaşığı ya da dondurma kaşığı ile şekil vererek servis edebilirsiniz. Ayrıca irmik helvasının üzerine ceviz içi veya fıstık da ekebilirsiniz. Cahide sultan irmik helvasının yapımı tüm bayanların en fazla yarım saatinizi alacaktır. Bu yüzden mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden herkese kolay gelsin.
" } ] }