{ "title": "Antep Fıstıklı İrmik Helvası", "image": "https://www.irmik.gen.tr/images/Antep-Fistikli-Irmik-Helvasi-73.jpg", "date": "21.01.2024 16:05:57", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "
Antep Fıstıklı İrmik Helvası, Yapımı oldukça kolay olan Antep fıstıklı irmik helvası her damağa uygun bir tatlı türüdür. Oldukça lezzetli olan bu helva türü aynı zamanda da göze hitap etmektedir. Antep fıstıklı irmik helvanızı özel günlerinizde konuklarınıza gönül rahatlığı ile servis edebilirsiniz. Özellikle de çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Kandil günleri ile özel ikram edilmesi gereken zamanlarda yapılabilir. Evdeki malzemeleri en iyi değerlendirebileceğiniz tatlı türü olup sohbetlerinize keyif katmak amacı ile bu helvayı yapabilirsiniz. Yanında ise ister demli bir çay ya da soğuk bir meşrubat tüketilmesini önermekteyiz. Yalnızca aşırı derecede tüketilmesi bazı sorunlara neden olacağından tadında bırakmanızı öneririz.

Fıstıklı irmik helvası için gerekli malzemeler
Şerbeti için
Üzerini için
Antep Fıstıklı irmik helvası nasıl yapılır?

Helvanın ortaya çıkması için öncelikle yapışmayan özellikte seramik ya da teflon bir tava hazırlayın. Tavanız yüksek kenarlı olması halinde daha iyi olur. Dilerseniz de yayvan tencerede hazırlayabilirsiniz. Tavayı ocağa koyun. İçine ise sıvı yağı ile margarin ilave edin. Ocağın altı yarım derece kısık ateşte olsun. Yağlar eriyip, hafif kızmaya başladığı zaman, içine irmiği koyun. Bunu bir tahta kaşık sayesinde sürekli olarak karıştırıp kavurmaya başlayın. İrmik kavrulduğu esnada yanmamalı, ama beyaz bir halde de kalmamalıdır. Tatlı bir pembelik oluştuğunda, içine fıstıkları da ekleyin ve kavurma işlemine devam edin.

Malzemeler kavrulduğu esnada bir yandan helvanın şerbetine geçin. Yine uygun bir geniş tencerenin içine suyu ile toz şekeri ilave edin. Daha aromalı halde bir şerbet hazırlamanız mümkündür. Siz arzu ederseniz eğer vanilya da koyabilirsiniz. Bunu ocağa alın ve kaynatın. Kaynadığında içine bir miktar limon suyunu ekleyin. Limon suyunu şekerlenmemesi için ekliyoruz. Kısık ateşte şerbetin kıvama gelmesini sağlayın. Bu arada da fıstıklar ve irmik yeterince kavrulmuş olacaktır. Bunu hazırlamış olduğunuz şerbete ilave edin. Kapağını kapatıp helvanın kıvama gelmesini, şerbetini iyice çekmesini bekleyin.

Antep fıstıklı irmik helvası demlendikten sonra, ılık şekilde servis edebilirsiniz. Bunu ıslattığınız bir yemek kaşığı yardımı ile çok daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Servis tabaklarına almış olduğunuz şekilli helvanın üst kısmına ise Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi serpiştirin. Dilerseniz eğer helvayı küçük bir kâse yardımı ile servis tabağına koyabilirsiniz. Artık antep fıstıklı irmik helvasını sevdiklerinize gönül rahatlığı ile ikram edebilirsiniz.
" } ] }